Accessibility

Kas õunte söömine on hammastele kasulik või kahjulik? Dr Helen Rosenfeld selgitab

Meliva Kaarli ja Saku kliinikute hambaarst dr Helen Rosenfeld teeb ülevaate, kuidas mõjutab õunte söömine hambaid.

Kas õunte söömine on hammastele kasulik või kahjulik? Dr Helen Rosenfeld selgitab

Õunad on tervislikud ja maitsvad puuviljad, mida paljud inimesed igapäevaselt söövad, kuid nende mõju ulatub ka hammaste terviseni. Meliva Kaarli ja Saku kliinikute hambaarst dr Helen Rosenfeld jagab põhjalikku ülevaadet õunte kasulikkusest ja võimalikest kahjulikest mõjudest hammastele, selgitades, kuidas see populaarne puuvili mõjutab suuõõne üldist seisundit.

Kiudainerikkad toidud aitavad hambaid ja igemeid puhtana hoida

Õunte söömine ei ole mitte ainult maitsev tegevus, vaid ka hammaste tervisele kasulik harjumus. Üks olulisemaid positiivseid mõjusid on sülje tootmise suurenemine. „Sülg loputab hammaste vahelt toiduosakesed ja hambakatu tükid ning aitab vähendada hambaaukude, igemepõletiku ja halva hingeõhu teket“, selgitab dr Rosenfeld. Lisaks aitab sülg ka hambaid remineraliseerida, mis omakorda tugevdab emaili, et kaitsta seda lagunemise eest.

Õunad on rikkalik C-vitamiini allikas, mis mängib olulist rolli igemete tervise säilitamises. Piisav C-vitamiini tarbimine aitab ennetada igemepõletikku ja igemete verejooksu. Lisaks on õuntes rohkesti ka kiudaineid, mis võib toimida loodusliku puhastusvahendina. „Kiudainerikkad toidud aitavad hambaid ja igemeid puhtana hoida. Õunte kiuline koor võib aidata hambaid puhastada ning mõjuda igemetele stimuleerivalt.“

Iga toidukorraga järgneb suus happerünnak

Kuigi õuntes on palju kasulikke tegureid, peidavad need endas ka hammastele teatud ohte. Õunad sisaldavad looduslikke süsivesikuid, mida nimetatakse fruktoosiks (puuviljasuhkur). Hamba pinnal olevad kahjulikud bakterid kasutavad puuviljasuhkrut toiduks ja muudavad selle kahjulikuks happeks. „Bakterite elutegevuse lõppsaadusena erituv hape söövitab hambakude, mille tagajärjeks on hambas auk,“ ütleb dr Rosenfeld.

Uute õunasortide suurenenud suhkrusisaldus muudab need maitse poolest meeldivamaks, kuid on hammastele kahjulik. Õunte happelisus nõrgestab hambaemaili, mis võib põhjustada dentiini paljastumist. Seetõttu võib sage õunte ja õunamahla tarbimine kahjustada hambaemaili, põhjustada hammaste tundlikkust ja kulumist ning suurendada kaariese riski. „Lisaks ei tohi ära unustada, et iga väike amps või toit on mikroobide jaoks toidukord ja sellele järgneb suus happerünnak,“ rõhutab hambaarst.

Dr Helen Rosenfeld jagab nõuandeid, kuidas saaksime õunte söömisel vähendada negatiivset mõju hammastele:

  • Sööge õunu ainult söögi ajal, mitte vahepalana. Pidage meeles, et toidukordade vahele peaksid jääma vähemalt kolmetunnised pausid.
  • Eelistage janujoogina vett. Kui on soov juua õunamahla, kasutage kõrt.
  • Sööge õuna koos koorega, kuna see on rohkem täis olulisi toitaineid, nagu näiteks C-vitamiini, K-vitamiini, A-vitamiini, kaltsiumi ja kaaliumi.
  • Pärast õunte söömist loputage suud veega. Loputamine võib ära pesta suure osa suhu jäänud happest, suhkrust ja toidujääkidest.
Share article: